torsdag 27 oktober 2011

Risgrynsgröt - provsmakar inför julmånaden


Jag har alltid kallat den för "tomtegröt"....och det var väl för den enkla sakens skull att den åts speciellt under jultid, när jag växte upp.
Nu, så fort det blir lite kallare och mörkare ute, gör jag den gärna till barnen så att de kan äta den till frukost eller mellanmål. För när jag gör den så blir det i den stora grytan......


Receptet är det traditionella :

4 dl rundkornigt ris
8 dl vatten
1,5 tsk salt
14-15 dl mjölk (gärna den fetare)
ev 1 kanelstång
1-1 1/2 msk socker







Blanda ris, vatten och salt i en stor tjockbottnad kastrull. Låt koka på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt mjölk och ev kanelstång. Låt gröten koka på mycket svag värme 30-40 minuter. Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock. Smaksätt med sockret. Servera med mjölk och kanel.
Mums!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar