lördag 29 oktober 2011

Kladdkaka med kokostoscatäckeSista seriematchen för Kärras Damlag bjöds det på den här underbart goda Kladdkaka med kokostoscatäcke. Där fick man verkligen stålsätta sig för att låta bli att ta en bit till.

Ida, här hemma, är ett verkligt fan av kladdkaka och åt även den här godingen med stor förtjusning.

"Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke."
200g smör
4 st ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
Glasyren:
200g kokosflingor (=1 paket)
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1,5 dl grädde
75g smör
Sätt på ugnen på 200°C.
Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter. Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.
Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.
Ät och njut!

2 kommentarer: