måndag 24 oktober 2011

Kåldolmar - bästa pysslet med klart godkänt resultat



Ja, vad smakar väl mer husmanskost ...... och mer höst än just hemlagade kåldolmar. Blir ju hur gott som helst. Serveras traditionsenligt med kokt potatis, goda såsen och lingonsylt. Till mig, som gärna drar ner på kolhydrater så blev det tillsammans med stuvad vitkål. (blev kål över även till det :))

Kåldolmar till 4 personer:

1 st vitkålshuvud
200 g nötfärs
200 g fläskfärs
0.5 dl grötris
 1 dl grädde
1 dl mjölk
2 st ägg
3 krm salt
2 krm nymalen peppar
en knivsudd kryddpeppar
2 msk smör
2 msk sirap

 Skär ur roten på kålet och lägg den i kokande vatten.
 Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
 Se till att få 8-10 blad.
 Koka riset och låt det svalna.  . Blanda färs med ris, ägg och gräddmjölk. Krydda.
 Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
 Rippla på sirap och stek i ugnen 225 grader ca 25 min. Ös då och då.


Inspiration till receptet är hämtat från Per Morberg, recept.nu, där även bilden är lånad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar