söndag 30 oktober 2011

Biff Stroganoff - som inte går på tjugo minuter


Vad kan väl tänkas vara godast en höstdag, än en ordentligt tillagad gryta. Ingen större arbetsinsats utan rätten puttrar behagligt på spisen medans man själv pysslar med annat.
Till 4 personer

600 g strimmlat nötkött (fransyska eller innanlår)

2 msk smör

2 gula lökar

1 tsk salt

1 tsk vitpeppar

2 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljong-tärning

2 dl vatten

2 dl cremé fraiche

2-4 msk sherry alt vitt vin

1 tsk färsk timjan

1 tsk hackad färsk rosmarin

Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet. Hacka löken och tillsätt den till köttet tillsammans med salt och peppar. Bryn ett tag till. Sänk värmen och rör ner tomatpuré. Tillsätt buljongtärningen,vatten, timjan, rosmarin samt 2 msk sherry/vitt vin. Lägg på locket och låt grytan puttra på låg värme tills köttet är mört, brukar ta minst 2 timmar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sherry.

Hit går det jättebra att förbereda rätten och den kan med fördel lagas dagen innan servering. Innan servering värms grytan upp igen och cremé fraichen rörs ner. Låt allt bli genomvarmt och strö över hackad persilja  innan servering. Servera grytan tillsammans med  saltgurka, sallad och kokt potatis eller ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar