måndag 29 augusti 2011

Morotsoppa - lyxigare vs Morotsoppa- hetare

Efter att ha tittat på Halv åtta hos mig blev jag klart nyfiken på Morotssoppan som serverades där. Ida hade precis frågat häromdagen om det inte var dags för just det......perfekt mat att ha stående i kylen inför eller efter träningar....och gott är det!! Hade sedan tidigare bestämt mig för att göra en "lyxigare" variant som känns mer matig, men visst såg det otroligt gott ut, det som serverades på tv. Tja, man kan testa båda.....och kanske till och med jämföra.....

 

Morotsoppa- lyxigare
4 port.
500 g morötter
1 stor gul lök
1 bit rotselleri (150 g)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk curry
1 ½ msk färsk riven ingefära
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
juice av ½ lime
½ tsk salt
Tillbehör:
2 dl turkisk yoghurt
rivet skal av 1 lime
vattenkrasse eller koriander

 Skala och grovriv morötter, lök och selleri, gärna i matberedare. Fräs dem några minuter med pressad vitlök i olja i en stor kastrull.
 Krydda med curry och ingefära. Fräs ytterligare 1 min.
 Tillsätt buljongtärningar och vatten. Koka under lock 10 min. Mixa slät med stavmixer. Späd ev med mer vatten.
 Skrubba limen väl. Finriv skalet och pressa ur juicen.
 Smaka av soppan med limejuice.
Blanda yoghurt med limeskal och klicka i vid servering. Garnera med vattenkrasse.

Helenas heta morotssoppa

Morotsoppa- Halv åtta hos mig
4 port

 4 st morötter, stora
 1 st hönsbuljong
  0.5 l vatten
2 dl vispgrädde
0.5 tsk sambal oelek
    2 dl yoghurt
1-2 msk honung

Stek morötterna i smör eller olja för att få fram smaken, koka upp vatten och buljong och ha morötter och sambal oeleken.

Koka tills morötterna är riktigt mjuka.
 Mixa med stavmixer och lägg i 2 dl grädde.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer sambal oelek om du vill ha mer sting på soppan!
 Blanda yoghurt med honung, häll soppan i vackra glas och klicka på yoghurten och dekorera med någon färsk ört.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar