torsdag 11 augusti 2011

Kanelbullar - skall vara hembakade

Ja, vädrets makter är inte riktigt med oss idag heller......lite regn och mest mulet, i alla fall här runt Partille. Fast inget att hänga läpp för egentligen. Min semester har varit toppen med ett riktigt kanonväder som bjudit på sol- och badväder i stort sett varje dag.
Lite inomhussysslor kan också vara väldans trevligt. Ja, kanske som att baka Kanelbullar.....toppen att ha på lut i frysen för sensommarens picknick och eventuella badutflykter.
Kockens Ekologiska Kanel känns som ett självklart val.
Denna gång blev det den "snurriga" varianten på bullarna.

Recept till 40 st ursmaskiga Kanelbullar:

150 gr smör/margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
850 gr (ca 1.4 liter) Vetemjöl

Fyllning: 100 gr rumsvarmt smör/margarin, 1 dl socker, 2 msk kanel (fast jag brukar höfta till det lite med fyllningen - tycker om att ha mycket kanel och mycket fyllning)

1 ägg till pensling
Hackad mandel eller pärlsocker att strössla över
 Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 C)
 Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig.
 Tillsätt socker, salt och  kardemumma.
 Mät upp mjölet luftigt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakning.
 Arbeta degen kraftigt - 5 min med maskin, 10 min för hand
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 min.
 Knåda degen smidigt på mjölat bakbord, dela den i 4 delar.
 Kavla ut varje del till en avlång kaka och bre på fyllningen.
 Rulla ihop till en rulle och dela varje rulle i ca 10 bitar.
 Lägg dem med snittytan upp i bakformar.
 Jäs i ca 40 min (Sätt på ugnen till 250 C under tiden det jäser)
Pensla bullarna med ägg, strössla på nötter eller socker.
 In i ugnen i 5-8 minuter.

Ta ut bullarna och låt dem svalna så länge du har tålamod till - njut sedan med ett glas kall mjölk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar