onsdag 17 augusti 2011

Fläskfärsbiffar med örtsås - en klar favorit på middagsbordet

Fläskfärs är väl inte det första man tänker på när det skall lagas middagsmat, men resultatet, av till exempel biffar, blir mycket saftigare än om man använder bland- eller nötfärs.

Idag blev det underbart goda "örtiga" Fläskfärsbiffar med örtsås till middag.....och det uppskattades kan jag lova. Både av lillan och hennes kompis (som bad att få mer) samt den större tjejen och hennes kompis :)


Recept till 4 personer:

1 gul lök
1  vitlöksklyfta
500 g fläskfärs
1/2 dl matgrädde
1 msk kalvfond
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad timjan
salt och peppar
1 ägg

Hacka löken och vitlöken fint. Blanda med färs, grädde, fond och kryddor i en skål. Sist i med ägget och rör ihop ordentligt.
Dela upp färsen i tolv lika stora "bullar".
Forma varje bit till en liten biff. Stek i lite olja på medeltemperatur ca 3 minuter på varje sida. Stek några åt gången och lägg de färdigstekta biffarna på ett fat under aluminiumfolie så att de inte kallnar innan alla är färdiga.





Örtsåsen:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten morot
2dl vatten
1 msk kalvfond
2 dl matgrädde
torkad basilika, oregano och timjan
svartpeppar, ev. salt

Dela löken och skiva den. Krossa även en stor vitlöksklyfta och hacka över den nån gång med kniven. Skala och skiva moroten.
När biffarna har stekt färdigt, så steker du löken och moroten i samma panna utan att diska den emellan. Ev. skvätt olja i om det blivit för torrt i pannan. Sedan häller du i vattnet och fond och vispar om ordentligt i botten så att all god smak lossnar. Låt det koka ihop ett tag. Sedan silar du ned skyn i en kastrull, bort med lökresterna… Slå i grädden, koka ihop och smaka av med kryddor.
Önskar du en tjockare konsistens på såsen så kan du toppreda den med maizena eller idealmjöl.
Servera med kokt potatis eller ris.

1 kommentar:

  1. Detta tackar vi för! Blev en riktig hit hos hela familjen!

    SvaraRadera