söndag 21 augusti 2011

Bagels - godaste söndagsbrödet

Åh, helt underbart att starta en ledig dag med långfrukost. 
Sitta i lugn och ro, bläddra i dagens tidning och bara känna sig så där härligt ledig.

Finns mycket gott bröd att välja på, men inget går upp mot nybakade Bagels. Så där härligt kompakta och sega. Godast lite ljumna med lagrad ost.


Nu går det inte i ett rask att baka dessa godingar, utan de kräver en hel del pyssel. Så varför inte baka dem en ledig dag som denna. Frys in och ta fram till nästa .....lediga.......långfrukost.

Här får du receptet till 20 stycken:

Steg 1: poolish
300g vatten
25 g jäst
300g vetemjöl med hög proteinhalt (jag valde Manitoba Cream)
30g honung

Steg 2:
poolishen från steg 1
300g vatten
25g jäst
800g vetemjöl med hög proteinhalt
30g matolja
15g havssalt
ägg till pensling
sesam- eller vallmofrön till garnering

Steg 1: Rör samman ingredienserna till en smet och låt den stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.

Steg2:Blanda poolishen med övriga ingredienser utom oljan och saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst det dubbla. Tillsätt oljan och saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Degen skall vara seg och elastisk. Låt den vila i bunken i 1 timme.

Dela degen i 20 lika stora bitar. Rulla bitarna till 30 cm långa stänger och sätt samman dem till ringar. Nyp ihop ordentligt i skarvarna så att de inte öppnar sig under jäsning och gräddning. Lägg de sedan på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en vid gryta/kastrull. Lägg i 2 eller 3 ringar åt gången i det kokande vattnet och låt dem sjuda i en minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på galler.

Pensla bröden med uppvispat ägg och doppa dem sedan i sesam- eller vallmofrön. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Grädda bröden i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt dem kallna på galler.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar