måndag 27 juni 2011

Kycklingcurry med ris - blir perfekta lunchlådor

   Frozzypack Kylmatlåda Ceris
                                                        Bild från Bagaren och Kocken

Ja, nu har även mellantösen, Ida 18 år, börjat att testa på arbetslivet. Och till det hör ju även medhavda lunchlådor. Så nu gäller det att samla på sig en del goda rätter för att på ett enkelt och smidigt sätt kunna skicka med henne. Grytor i olika smakvarianter är lätt att tillaga i större mängder och lämpar sig bra att ha på lut i frysen. Här kommer ett gott tips:


 8 portioner

1 kyckling (cirka 1,4 kg)
2 gula lökar
2 morötter
Det gröna av en purjolök
1 msk frysta herbs de provence
50 gram smör
3 msk curry
0,5 tsk kajennpeppar
7 msk vetemjöl
5 dl buljong
5 dl mjölk / alt kokosmjölk
1,5 dl grädde
3 paprika i olika färger
Salt och vitpeppar

Rensa och skölj kyckling. Lägg i en kastrull och täck med vatten och koka upp. Skumma av och låt småkoka. Skala och tärna under tiden en lök, morötter och purjolök. Tillsätt dem tillsammans med örter och en matsked salt och 0, 5 teskedar mald vitpeppar. Koka i ungefär 50 minuter. Ta sedan upp kycklingen och låt svalna. Spara buljongen till sås och resten till riskokning om du vill ha det mer smakrikt . Gör currysåsen genom att hacka en lök och fräsa den tillsammans med smör, curry och kajennpeppar. När löken är mjuk tillsätter du mjöl och mosar ut till en röra. Tillsätt sedan buljong under omrörning och sist mjölk/kokosmjölk och grädde. Låt koka minst 10 minuter. Skölj, gröp ur och hacka paprika grovt och tillsätt dem till currysåsen. Ta också med grönsakerna från buljongen. Rensa och skär kycklingköttet i bitar och vänd ner i såsen.

Koka ris under tiden och vips så har du flera goda och billiga lunchlådor färdiga :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar