måndag 28 mars 2011

Ugnsbakad Lax med Citronpesto

Åh, lax är så otroligt gott och många gånger inte alls så svårt eller tidsödande att tillaga. Här gjorde jag efter ett recept som verkligen passar bra nu på våren och även en höjdare till påskbordet.........





Till det här smaskiga receptet som räcker till 4 hungriga behöver du:
600g laxfilé
2 citroner
olivolja
salt och peppar
2 msk röd pesto
1 dl färskriven parmesanost

Riv skalet från en av citronerna och spara.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja.
Skär citronerna i skivor och täck botten och kanten på formen med citronskivor. Lägg i laxfilén och strö på salt och peppar. Bred röd pesto över laxen och toppa med riven parmesan. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.

Till den goda laxen kan du gärna servera en fräsch Bulgursallad
och då behöver du:
3 dl bulgur
olivolja
1 knippa sparris
rivet citronskal från en halv citron
1 ask cocktailtomater

Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen (ca 15 minuter), ha i lite olivolja när den är klar. Skär sparrisen i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och lägg i bulgur, citronskal,sparris och tomater och rör om.
Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Dekorera med klippt gräslök.
För den som vill så kan man ta av citronerna från ugnsformen och klämma över fisken och salladen.

1 kommentar: