lördag 5 mars 2011

Snart dags för Semlor

Ja, nu är det inte långt kvar till Fettisdagen eller Semledagen som den kanske mer kallas nu. Jag har sparat mig och ännu inte ätit en utan bara smakat från ett prov på jobbet, så jag tycker jag är väl värd att få mumsa i mig en alldeles egen.

Här får du mitt recept igen på de allra godaste Semlorna:

Till ca 15 st härligt stora och goda Semlor:

5 dl mjölk
50g smör
200g/el 2,5 dl strösocker
1 krm salt
2 msk kardemumma
50 g jäst
1 ägg
100g kesella
17 dl vetemjöl
Mandelmassa
Florsocker
4 dl vispgrädde

Smält smöret och värm mjölken med smöret till 37 grader.Smula ner jästen och tillsätt övriga ingredienser.
Rör ordentligt tills du får en jämn deg.
Forma bullar och låt jäsa till dubbel storlek.
Grädda 10 min i 225grader.
Låt svalna.
Skär av ett lock,fyll med mandelmassa* och klicka på grädde. På med locket och sikta florsocker över.
          
*Jag brukar ta ur inkråmet från bullarna och blanda med grovt riven mandelmassa. Sedan blandar jag i mjölk tills konsistensen blir degig. Smakar bättre och inte så sött som att äta ren mandelmassa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar