onsdag 2 mars 2011

Jordärtskocksoppa

När jag besökte Passion för Mat, nu i helgen som var, köpte jag kanonfina jordärtskockor hos Olsegården. Det riktigt vattnades i munnen redan när jag fick se dem ligga där till försäljning. Soppa skall det bli !!


Så en halv ledig dag var vad som behövdes för att jag skulle komma i sinnesstämning till att laga just denna otroligt goda maträtt.

Jordärtskockorna var inte direkt knöliga så det var inga större problem att skala dem, vilket annars kan vara aningens tålamodsprövande.

Recept till en god och mättande soppa som räcker till minst 4 personer:
600g jordärtskockor
4 stora schalottenlökar/bananschalottenlök
2 msk smör eller margarin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
2 dl vitt vin/matlagningsvin
2 1/2 tsk torkad rosmarin
2 1/2 tsk torkad timjan
2 dl creme fraiche
salt och peppar

Börja med att skala jordärtskockorna och dela dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en bunke med kallt vatten (de mörknar snabbt annars). Skala och hacka löken fint.
Fräs skockorna och löken i matfettet i en kastrull. Tillsätt vin, buljongtärningarna, örterna och vattnet. Koka på svag värme tills skockorna blivit mjuka, ca 30 minuter. Mixa sedan soppan slät med en mixer eller i en matberedare. Rör sedan i creme fraiche och låt det hela koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.

Soppan serverades med stekta baconstrimlor. En aning av tryffelolja satte lite extra gulkant på vardagsmaten.

                           Goda Veteklämmor från Pågen passade perfekt att äta till






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar