lördag 19 februari 2011

Tunnbröd på spisen

Favoritpålägget gott inrullat tillsammans med sallad i en härlig tunnbrödsmacka. Perfekt utflyktsmat !!

Dagens utflyktsmål blev inte en lång skogspromenad, men väl en fotbollsmatch ute vid Frejaplan inte långt från Mölndal. Strålande solsken och klarblå himmel gjorde att kylan gick att härda ut. Underbart med frisk luft

Dessa underbara tunnbröd bakade jag i morse. Inget större krångel, men kräver lite passning vid gräddningen.

Receptet till 12 tunnbröd.

50 gram smör

5 dl mjölk

1/4 paket jäst (12g)

1/2 tsk salt

1/2 dl socker

1 msk sirap

1/2 tsk hjorthornssalt

1 1/2 dl grahamsmjöl

2 dl rågsikt

7 dl vetemjöl + extra till utbakningen

Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt (37 grader).

Rör ut jästen med lite av vätskan. Häll sedan i resten av vätskan och tillsätt även övriga ingredienser förutom vetemjölet. Rör om väl. Blanda till sist i vetemjölet.

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Dela degen till 12 lika stora bullar och kavla sedan ut bullarna till platta,tunna kakor.

Stek till tunnbröd i torr uppvärmd stekpanna, på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Passa noga så att de inte bränns. Sänk i sådana fall temperaturen.

Låt svalna på galler under bakduk.

Gör sedan goa rullar för utflykten/lunchen. Resten lägger du i en plastpåse och fryser in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar