onsdag 16 februari 2011

God Morgon - Gott skivat bröd från frysen!!

Ja,ett mindre brödbak fick jag också till, denna lediga onsdag. Då bakade jag ljusa limpor med vetekli i degen som pyntades med vallmofrön.

50g jäst

50g smör eller margarin

5 dl mjölk

1 msk honung

3 dl vetekli

11/2 tsk salt

ca 10 dl vetemjöl special

Till pensling

1 äggvita

ca 2 msk vallmofrön

Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ut jästen med en del av mjölken. Tillsätt sedan resten. Blanda ner övriga ingredienser och arbeta degen smidig i ca 10 minuter. Låt jäsa i degbunken under bakduk i 30 minuter.

Dela sedan degen i två delar och knåda ut dem till längder. Lägg i smorda avlånga formar, ca 1 1/2 liter. Låt de jäsa under bakduk i ca 20 minuter.Värm under tiden upp ugnen till 200 grader.

Pensla sedan bröden med äggvita och strö efter det vallmofrön över. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

Jag skar upp bröden i skivor när de svalnat. Fryste sedan ner i påsar för att enkel kunna ta fram vid behov. Perfekt att rosta!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar