söndag 20 februari 2011

Festligt bakat

Ja, inför Livs stundande födelsedag planeras det här hemma förfullt både med musik, inköp och bakning.

Liv önskade sig bland annat Silviakaka, så det har det bakats här idag. Jag valde att färga kokosen i rosa. Lite extra "tjejigt" !!

Receptet till denna läckra Silviakaka har jag tidigare bakat med inspiration från Kalasgott. Så blev det även denna gång. Här får ni receptet igen.

Kakan:

4 ägg

4 dl socker

4 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker

2 dl vatten

Glasyren:

100g smör

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 äggula

Så här gör du kakan:

Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl,bakpulver och vaniljsocker. Häll i vattnet och vispa smeten slät.Häll smeten i en bakpappersklädd ugnsplåt.

Grädda i 175 grader ca 25-30 minuter.

Låt kakan svalna och bred sedan på glasyren.

Så här gör du glasyren:

I en kastrull smälter du smöret tillsammans med sockret och vaniljsockret.Vispa försiktigt ner äggulan och bred genast ut glasyren över den avsvalnade kakan. Avsluta med att strö över rikligt av kokos.

Sedan blev det även en stund över till att baka dessa söta små rosa maränger. Passar hur bra som helst till ett "tjejparty"

Receptet till dessa lättbakade godingar får ni också:

3 äggvitor

2 dl strösocker

några droppar röd karamellfärg/hushållsfärg

Häll vatten i botten på en kastrull.Sätt en skål, gärna med run botten,ovanpå som täcker kastrullen.

Blanda socker och äggvita i skålen. Vispa, med elvisp, blandningen medan vattnet i kastrullen sjuder. Vispa tills marängen är fast. Prova med att forma smeten till toppar.

Droppa i några droppar röd karamellfärg och blanda smeten väl.

Fyll en sprits, med rund tyll, och spritsa ut små maränger. Antingen till gulliga hjärtan eller små bollar.

Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 45 minuter i 100 graders ugnsvärme.Har du gjort platta hjärtan ex. så är de kanske klara efter 45 minuter, men det tar kanske uppemot en timma för bollarna. De skall vara lätta och torra när de är färdiga.

Förvaras torrt i en burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar