torsdag 20 januari 2011

Godaste Semlorna gör du själv !!

Visst finns det flera bageri som presterar att göra goda Semlor, men frågan är väl om inte de hembakade smakar som allra bäst !!??

På jobbet säljer jag Semlor från Johnséns konditori. En 2-pack får du betala 39,95 kr för. Och de går som tåget på räls.

             

Här hemma är inte Semlan högst i topp när det gäller "gott till fikat". Mandelmassan gillas inte av den ena och grädden ratas av den andra. Men jag tycker nog att det skall serveras varsin Semla just på fettisdagen, 8 mars , i alla fall. Traditionerna håller vi på ändå,va.

Jag har vid några tillfällen bakat efter ett recept från Systrarna Voltaires kokbok, säkert över 10 år sedan den boken kom ut.

Till ca 15 st härligt stora och goda Semlor:

5 dl mjölk

50g smör

200g/el 2,5 dl strösocker

1 krm salt

2 msk kardemumma

50 g jäst

1 ägg

100g kesella

17 dl vetemjöl

Mandelmassa

Florsocker

4 dl vispgrädde

Smält smöret och värm mjölken med smöret till 37 grader.Smula ner jästen och tillsätt övriga ingredienser.

Rör ordentligt tills du får en jämn deg.

Forma bullar och låt jäsa till dubbel storlek.

Grädda 10 min i 225grader.

Låt svalna.

Skär av ett lock,fyll med mandelmassa* och klicka på grädde. På med locket och sikta florsocker över.

          

*Jag brukar ta ur inkråmet från bullarna och blanda med grovt riven mandelmassa. Sedan blandar jag i mjölk tills konsistensen blir degig. Smakar bättre och inte så sött som att äta ren mandelmassa.

se även tidigare inlägg om Goda Semlor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar