söndag 23 januari 2011

Glace au Four avslutade måltiden

Ja, lite dessert hanns det med under kvällen också. Så lagom till att handbollsmatchen på tv visade ett vinnande slut för Sveriges del, så avslutades också trerätters-middagen här hemma på ett positivt sätt.

En Glace au Four hade inplanerats. En gammal hederlig dessert som blivit lite bortglömd bland många trendigare chokladinspirerade rätter.

                Jag använder även detta som mitt bidrag till

                         

Jag bakade tidigare på förmiddagen en tårtbotten av ett enkelt och välbeprövat recept. Delade botten i tre lager och stansade ut rundlar med hjälp av ett bredare dricksglas. Rundlarna lade jag senare, när rätten skulle tillagas, på en bakpappersklädd ugnsplåt. Hade förberett och tinat frysta blåbär/hallon.

På bottnarna lade jag en rejäl klick vaniljglass samt la på av bären. I ett aningens skyndsamt moment klickas marängsmet på som ett skyddande hölje för att i 275 graders ugnsvärme bara få bli ytterst snabbt gratinerade, ca 3 minuter.

Recept till tårtbotten:

3 ägg

3 dl strösocker

1 dl kokande vatten

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt sedan vattnen och mjöl-bakpulverblandningen växelvis. Vänd försiktigt runt med slev ( vispa inte).

Häll smeten i smord och bröad form (2 liters). Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 30 minuter. Låt svalna innan du stjälper upp den.

Recept på Marängsmet som räcker till 8 "bakelser"

5 äggvitor

5 msk strösocker

Vispas tills bunken kan hållas upp och ner utan att smeten flyttar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar