tisdag 25 januari 2011

Brödbak av enklare variant

Nu är jag väldigt sugen på att baka från min Rågsurdegsgrund som jag med största omsorg sköter om här hemma. Den kollas till och matas ordentligt en gång i veckan.

Fast jag får inte riktigt tiden till att räcka för att få till ett brödbak med den just nu. Funkar ju inte riktigt under veckodagarna, då arbetet och fritidsaktiviteter tar den mesta tiden.

Såg förresten ett av Pain de Martins senare inlägg om Rallarhalvor. .....ja,så fort tillfälle finnes,så...........

Men häromdagen blev det brödbak .....fast av den lite enklare sorten

Källarfranska

50g jäst

25g smör eller margarin (som får stå framme och bli rumsvarmt)

5 dl vatten

1 1/2 tsk salt

ca 14 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en degskål. Värm vattnet till 37 grader.

Rör ut jästen med en skvätt av det värmda vattnet, tillsätt sedan resten och rör i margarinet och saltet.

Tillsätt den största mängden av mjölet och arbeta till en smidig deg. Ta så mycket av mjölet som du tycker behövs för att degen skall bli just bara blank och smidig. Knåda rejält i ca 5 minuter

Låt degen stå och jäsa i bunken, övertäckt med bakhandduk, i 30 minuter.

Ta upp degen och knåda den smidig. Dela degen i 20 lika stora bitar som formas till runda bullar. Lägg på plåt och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.

Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

När sista jästiden är klar skall plåten med bullarna in i ugnen i ca 8-10 minuter.

Äts med fördel nybakade, men funkar alldeles utmärkt att frysa och ta fram efter behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar