söndag 23 januari 2011

Bouillabaisse

Tanken bakom denna rätt, förutom att den är så vansinnigt god, var att jag försökte komponera ihop den med bra råvaror som går att inhandla även i den lokala butiken. Man kan i god tid handla hem varorna och förvara dem i frysen/kylen....eller att man snabbt kan rusa i väg och köpa vid tillfällen när det vankas oväntade gäster.

I fiskbilen/fiskdisken får man ju givetvis de allra bästa råvarorna, men att köpa från frysdisken i butiken kan många gånger funka alldeles utmärkt.

Jag använder även detta recept till Månadens Matutmaning hos

                                         Kalasgott

Ja,ett besök på bolaget var inplanerat under veckan......

Vitlöks- och Parmesancrème.......

Aioli.......

Skalade räkor serverades i skål vid sidan om.......

Receptet som räcker till 6 rejäla portioner:

1,5 kg blandade fiskfiléer och skaldjur

ca 3 msk olivolja

1 fänkål

3 bladselleristjälkar

4 schalottenlökar

4 morötter

2 burkar hela tomater

1g saffran (2 påsar)

skal från 1/2 apelsin

saft från en apelsin

5 klyftor vitlök

1 tsk paprikapulver

ett uns chilipulver

2 lagerblad

1 krm timjan

1 krm rosmarin

1 fiskbuljongtärning

1 kalvbuljongtärning

1/2 liter vitt vin

1 liter vatten

pressad citron

salt

peppar

Skär fänkålen,sellerin,schalottenlökarna och morötterna i mindre bitar. Krossa vitlöken med knivbladet.Dela de hela tomaterna. Skär undan skal från apelsin, motsvarande en halv. Få med så lite av det vita som möjligt.(blir beskt annars) Hacka smått.

Sätt en stor kastrull på spisen och häll i olivoljan. Fräs de bitade grönsakerna tillsammans med saffran, timjan,rosmarin och paprikapulvret. Häll på tomaterna med spadet, pressad apelsinsaft,apelsinskalet,buljongtärningarna,vinet och vattnet. Lagerblad i nu också. Låt det hela sjuda i ca 40 minuter. Smaksätt sedan med salt,peppar och pressad citron.

När du känner att du är nöjd med smaksättningen av grytan ökar du på värmen och låter musslorna och fisken få koka med. ca 10 minuter räcker för att det skall bli färdigt. Använder du musslor med skal så tar du bort de musslor där inte skalen öppnar sig.

Ta bort grytan från värmen. Ställ på bordet med lock på och bjud gästerna till bordet.

Jag serverade med skalade räkor, vitt bröd, Vitlöks- och parmesancréme samt Aioli vid sidan om.

(Rörorna presenteras i kommande inlägg)

Mina middagsgäster var väldigt nöjda.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar