tisdag 5 oktober 2010

Ugnspannkaka- Mättande och otroligt god

Jag har testat ett antal recept på ugnspannkaka genom åren, men var till en början aldrig riktigt nöjd med resultatet. Många gånger, när jag kollade in genom ugnsluckan, såg det ut som vad jag förväntade mig, men när den sedan kom ut ur ugnen var den bara platt och inte alls så matig som jag önskade. Men man lär sig med åren.....så nu har jag provat mig fram till mitt favoritrecept.

Japp, så här skall den se ut när den kommer ut ur ugnen. Just så tjock och "bullig".....

...för att se ut så här när den "klippts" till i lagom bitar innan servering. Här med hallonsylt och vispad och vaniljsötad grädde.

För 4 rejäla portioner (blir säkert även över till en lunch dagen efter också)

Sätt ugnen på 225 grader.

5 dl vetemjöl

12 dl mjölk

6 ägg

1 tsk salt

1 msk strösocker

knappt 50 gram margarin

Häll vetemjöl och salt i en rejäl bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt äggen...vispa lite till....sedan resten av mjölken och slutligen sockret.

Lägg en rejäl klick margarin i en djup ugnsplåt och ställ in i ugnen en kort stund så att margarinet smälter. Ta ut plåten och fördela margarinet runt om i hela formen. Häll i smeten och sätt sedan in i ugnen i ca 45 minuter. (kolla efter ca 30 minuter...ser det ut att få för mycket färg, så sänk temperaturen till ca 200 grader)

Låt den färdiga pannkakan stå några minuter innan du till sist tar en stor sax och klipper i snygga bitar.

Vill du istället göra en fläskpannkaka utesluter du sockret från receptet ovan och strör stekta fläsktärningar över smeten i ugnsplåten istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar