lördag 25 september 2010

Räksoppa avslutar snyggt en lördag.

Att stå fast vid diskbänken och skala räkor.....nja, så där kul,alltså.....men resultatet av pillergörat hamnar i min grund till kvällens Räksoppa som skall serveras med limeaioli och nybakad baguette. Perfekt till en lördagskväll!!

Till räkfonden behövs det:

600g räkor

1 gul lök, hackad

1 stor motot, hackad

1 bit rotselleri, knappt 50g hackad

rejäl klick smör/margarin

3 msk tomatpuré

1,5 dl vitt vin

8 dl vatten

1/2 tsk sambal oelek

2 fiskbuljongtärningar

Fräs grönsakerna i matfettet under några minuter.Tillsätt tomatpurén och räkskalen och rör om ordentligt.Häll på vin och vatten samt smula ner buljongtärningarna och sambal oeleken.

Låt grytan koka under lock i ca 25 minuter. Sila av buljongen och låt den sedan koka ner till ungefär hälften.

Räksoppan:

Räkbuljongen

2 msk vetemjöl

4 dl vispgrädde

salt,vitpeppar och cayennepeppar

de skalade räkorna

1/2 dl vitt vin

Blanda vetemjölet med hälften av grädden till en redning och red av buljongen. Låt soppan koka i ca 5 minuter. Tillsätt resten av grädden samt salt och peppar.

Fördela räkstjärtarna i fyra tallrikar och häll över den varma soppan.

Garnera gärna med dillkvistar. Mmmmm.....färdig att ätas.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar