måndag 13 september 2010

Kålpudding- Svensk Klassiker

Mmmmm......kålpudding och lingonsylt....gått och tänkt på det nu ett tag och gjorde slag i saken idag. Kände att jag hade lite mer tid för matlagning...för det är just vad som behövs....lite mer tid. Men när middagen står serverad på bordet är det verkligen värt det. Svensk Husmanskost är just sådan mat som gärna tar lite längre tid att tillaga, men är i gengäld otroligt god och billig mat.

Jag valde att servera kålpuddingen med kokt potatis,brun sås och lingonsylt.

Receptet hämtade jag inspiration från recept.nu

Kålpudding

4 port

1 st vitkålshuvud

500g fläskfärs

1,5 dl grädde

2 msk flytande kalvbuljong

0,5 dl vatten

0,5 st gul lök

3 msk ströbröd

1 msk soja

1 msk sirap

mald kryddpeppar

salt

peppar

smör

1.Sätt ugnen på 180 grader.

2. Skär bort roten på vitkålen och skär ner huvudet i små tärningar.

3. Lägg en klick smör i en panna och fräs kålen. Krydda med salt och vitpeppar. Ringla lite sirap över kålen, men se till så att det inte bränner.

4. Lägg färs i en bunke och rör ihop med soja,grädde,buljong,sirap och kryddpeppar.

5. Skala och riv löken fint, tillsätt den, ströbröd och kallt vatten. jobba ihop färsen och krydda med salt och peppar.

6. Rör ner en tredjedel av den varma kålen från pannan i färsen och varva sedan färs och resten av kålen i en ugnsform. Toppa med kål.

7. Sätt in formen i ugnen 20-25 minuter.

8. Servera kålpuddingen med lingon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar