onsdag 25 augusti 2010

Nybakade Rosenbröd

Hembakat matbröd......mmm. Finns väl inget som luktar och smakar så gott!! Här hemma är det väldigt välkommet med nybakat bröd.

Dessa Rosenbröd är alldeles utmärkta kuvertbröd. I detta receptet är jästiden lång, men arbetsinsatsen är helt okej.

Till 30 st

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 13-14 dl vetemjöl
  • ägg
  • vallmofrö och/eller sesamfrö

    1. Smält smöret i en kastrull.
    2. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
    3. Smula jästen i en stor bunke.
    4. Vispa ut jästen med degspadet.
    5. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet.
    6. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
    7. Jäs degen övertäckt c:a 45 minuter.
    8. Slå ner degen och låt den jäsa i c:a 30 minuter till.
    9. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
    10. Dela degen i 3 delar och forma dem till längder.
    11. Skär varje längd i 10 bitar och forma runda bullar.
    12. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
    13. Klipp ett kryss i toppen på varje bulle.
    14. Jäs under bakduk c:a 30 minuter.
    15. Värm ugnen till 225 grader.
    16. Precis innan man ska sätta in bullarna ska de penslas med uppvispat ägg och strös med vallmo- eller sesamfrö.
    17. Grädda mitten i ugnen 8-10 minuter

  • Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar