söndag 22 februari 2009

Kalasbakat!!

Nu var en sort färdigbakade till Livs kalas.

Små söta "mums" med glasyr och strössel på. Mmmm...

Jag bakade i en långpanna, glaserade och dekorerade och sedan snabbt in i frysen. Allt för att jag inte skulle norpa för många, för de blev goda kan jag lova.

Jag styckfryste dem på en bricka med bakplåtspapper under och över. Sedan i en påse, modell större. Japp,färdigt för att ta ut och servera den aktuella dagen.

Här har ni receptet på "Livans mums"

(med reservationer för ev felskrivning)

5 ägg

4 dl strösocker

4,5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

300g smör/margarin

2 dl vatten

-sätt ugnen på 200º, varmluftsugn(vanlig ugn ca 225º

-smält smöret och tillsätt sedan vattnet i det

-vispa ägg och socker pösigt i en bunke

-blanda vetemjöl,bakpulver och vaniljsocker i en skål för sig. Sikta sedan ner det i äggsmeten och vänd ner försiktigt. (Inte röra för mycket, utan bara precis så där lagom)

-tillsätt margarinet/vattnet i smeten.

-häll smeten i en bakpappersklädd långpanna.( ca 40x35cm)Fördela ut smeten.

-grädda i ca 15 minuter,nedre delen av ugnen

-kolla av med provsticka mot slutet. Värmen i olika ugnar varierar, så håll koll.

Sedan tog jag till glasyren

4 dl florsocker

ca 2msk koncentrerad citron

ca 1 msk vatten

hushållsfärg alt rödbetsspad för färgen. Behövs bara det lilla.

Konsistensen skall vara hyfsat trögflytande. Så att det går att breda ut det på kakan.

Sedan karamellströssel. Finns flera olika färger att välja på i affärerna.

Dela sedan i lagon stora fyrkanter. Servera direkt eller frys in för kommande behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar